Populära cirkusföreställningar i Stockholm

I Stockholm hålls många spännande cirkusföreställningar varje år som passar bra att besöka både för vuxna och barn. Du kan besöka kortare cirkusföreställningar eller större som hålls av anrika cirkusar med anor sedan 1800-talet. De flesta förevisningarna hålls på sommaren men det går även att se cirkus under andra tider på året.

Cirkus Brazil Jack

Cirkus Brazil Jack firar i år 123 år sedan starten och erbjuder fortfarande nya föreställningar i Stockholm. Här kan du se uppträdanden i hög klass som är nytänkande och moderna med fantastiska artister. Cirkus Brazil Jack grundades år 1899 av artisten Carl Rhodin som var son till den danske illusionisten och magikern Max Alexander. Carl Rhodin var mer känd som ”Brazil Jack” och grundade cirkusen inspirerad av amerikanske Buffalo Bill som mycket framgångsrikt hade turnerat runt i Europa med sin föreställning ”Buffalo Bill’s Wild West Show” mellan år 1887 och 1893.

Den nya versionen av Cirkus Brazil Jack startades år 1982 av Rhodins barnbarn, syskonen Carlo Rhodin, Trolle Rhodin Jr och Diana Rhodin. Från början hade de ett motto som löd ”cirkus som på farfars tid”. Här höll de traditionella cirkusföreställningar som de varierade med musikaluppsättningar som ”Annie Get Your Gun”. De turnerar nu runt varje år i Sverige, med vinterkvarter på Mariedals gård som ligger i Malmö.

BA cirkusstudenter

BA cirkusstudenter håller också de cirkusföreställningar i Stockholm, där de i halvtimmesuppsättningar i grupp och i solo visar upp sin talang. De har gått en cirkuskurs som kallas ”Korta föreställningar” där eleverna experimenterar med olika former för att skapa föreställningar som också direktströmmas på nätet.

Cirkus Cirkör

Cirkus Cirkör är en världsledande aktör inom nycirkus. De har turnerat runt världen för att framföra events och föreställningar, och grundat utbildningar där nya artister lär sig cirkuskonsten på gymnasie- samt högskolenivå. Ordet Cirkör kommer från det franska ordet för cirkus, det vill säga ”cirque”, sammanslaget med ordet för hjärta, ”coeur”. Namnet har valts som en metafor för kompaniets uttryck, att de som ett hjärta består av två delar, en pedagogisk och en konstnärlig. Cirkus Cirkör är baserat i Alby som ligger i Botkyrka kommun söderut från Stockholm.

Det var år 1995 som Cirkus Cirkör grundades, som en av de första nycirkusgrupperna i Sverige. Den svenska cirkusartisten Tilde Björfors bildade gruppen tillsammans med flera andra unga nycirkusartister. Under de första åren utvecklade artisterna det särskilda konstnärliga uttryck som är typiskt för gruppen. Nycirkusen blandas nu ofta med konstformer som teater, opera, street art och film.